13 Mart 2010 Cumartesi

Amigurumi - Oyuncak Örme Sanatı

Nerde bir enteresan sanat var, bilinki orda bir japon parmağı vardır :)

Amigurumi adından da anlaşılacağı üzere bir Japon elsanatı. El atmadıkları sanat bırakmayan Japonlar, son noktayı da koymuş bulunuyorlar. Örgü oyuncaklar...

Oyuncak örme sanatı - amigurumi de yapılmak istenen figürün genel kalıbı tığla ya da şişle örülüyor, birleştirme noktalarından iğneyle dikilerek birleştiriliyor, içi elyaf ve benzeri dolgu maddeleriyle doldurularak genel hatları ortaya çıkarılıyor. Son işlem olarak da ağız burun gibi detaylar yapıştırılarak figür tamamlanmış oluyor. Ortaya da bu birbirinden şahane tasarımlar çıkıyor.

Oyuncaklara göz takılmak istendiğinde, hazır satılan plastik göz ve burunlar kullanılıyor. Ama benim favorim biri büyük biri küçük düğmelerin göz olarak dikilmesi.

Amigurumide genellikle hayvan, meyve ya da insan figürü yapılıyor ancak çılgın amigurumi ustaları canavarlar da tasarlıyorlar.


Amigurumi sanatçıları hayvancık örmekle kalmıyor, onlar yalnız kalmasın diye hayvancık sürüsü örüyorlar:)















Amigurumi öğrenmek isteyenler için bir kaç site önerisinde bulunacağım. Yapım detayları var, örgüden anlayan hanımların kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum.



Gördüğünüz gibi hiçbir hayvancık eksik kalmamış, karıncayiyen ve koala da dahil... Hatta kusur kalmayaların için de şeytan bile var:)


2 yorum:

  1. cok güzel ve sevimli olmuşlar hanımların elinden gelmeyen iş yok galiba .

    YanıtlaSil
  2. evet bence de. bir eliyle bebeğinin beşiğini sallayan kadın, diğer eliyle dünyayı sallıyor:) Yorumlarınızın altına adınızı da yazarsanız, yorumun kimden geldiğini de bilebilirim. sevgiler.

    YanıtlaSil